2011 m. lapkričio 15 d., antradienis

Elektros įvadas

Rudeniui einant į pabaigą reikia dar spėti užpilti pamatus smėliu.
Kad vėliau nereikėtu pereikalo kasti griovio, elektros įvadą padariau dabar. Keletas foto:
Traktoriaus tranšėjos dugne padarau griovelį į kurį ir gulsis kabelis. Vaizdas nuo elektros dėžutės pusės:


Griovelis namo viduje ne toks gilus, nes bus užpiltas dar smėliu.  Po vartais:
Šalia namo sienos:

Kabelis įvertas į Plastos vamzdį ir paguldytas į griovelį tranšėjos dugne:

Šiaip pastebėjimas, tikrai gerai padariau, kad pirkau storesnį Plastos vamzdį, nes tikrai buvo nesunku prakišti kabelį, tačiau manau, kad dar lengviau būtų buvę dirbti su raudonu vamzdžiu, kurį mačiau pardavinėja UAB "Dogas", tikriausiai galima nusipirkti ir kitur, o kaina ne ka daug ir skiriasi.

Griovelis užkastas ir virš kabelio paklota apsauginė juosta, kuri užpilama gruntu:

Juostos uodega name:

12 komentarų:

  1. labai džiugu, kad judate į priekį ir labai teisingai viską paklojote, tik vienas patarimas, siūlau niekam nepasakoti kur randatės, egzistuoja tokie nemalonūs tipai "laidu vagys"...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na tikiuosi, kad per sias kelias dienas nieko nenutiko, o ryt visas sis aliumininis geris :) bus pakastas po 50-60 cm smelio. Tada jau sunkus bus ka ir padaryti vagims.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kam reikalinga ta apsaugine juosta? Grynai del saugumo, kad kasinejant nepazeisti el. kabelio? Jei taip, tai manau, ji turetu buti auksciau, nei kabelis, kad kasant suradus sia juosta nutraukti savo kasinejimo planus?

    Beje, el. kabeli galima deti i grunta ir be sarvo. Ar tikrai sarvas butinas ir kokia is jo nauda?
    Is anksto dekui uz paaiskinimus

    AtsakytiPanaikinti
  4. Apsaugine juosta, kaip ir rasei, yra reikalinga, kad kasinejant nepazeisti kabelio. Ji turetu buti klojama ~20 cm auksciau nei kabelis, taip ir padariau. O juostos liko, tai dar paklojau ir dar viena sluoksni virs kabelio ~50 cm.
    Tiksliai, nezinau, taciau jei kabelis, skirtas kloti grunte, sarvas nereikalingas, taciau esant dideliam reikalui - is sarvo kabeli sunkiai, bet manau, imonama, butu istraukti ir pakeisti kitu, o be to tai man kainavo 50 lt, tai nepagailejau ir tai dar viena apsauga nuo pazeidimo, nes kabelis aliuminis, tai korozijai ne toks atsparus. Be sarvo klojo V&V: http://vvnamas.wordpress.com/2011/07/30/elektra/

    AtsakytiPanaikinti
  5. O kaip ta kabeli i vamzdi ikisote? Man dabar kaip tik reikes daryti panasu projekta :). Tai jaudinuosi ar pavyks man be specialiu igudziu ikisti 5 gyslu kabeli i mazdaug 30 m vamzdi? Gal kokiu patarimu duosite?

    AtsakytiPanaikinti
  6. 30 m nera tiek daug. Galima bandyti paprastuoju budu kisti (as taip ir dariau), gal pralys. Del visa ko dar galima pries kisant ipilti siek tiek tepalo i vamzdi, kad geriau slystu. Tikrai pavyks jei bus prakista kokiu 2-3 mm viela ir prie jos galo pririsus kabeli istraukti. Dar esu girdejes tokiu variantu: paimi paralono ar ko kito gabaliuka, kad normaliai ilysty i vamzdi, bet dar kad lengvai judetu - pririsi prie to gumulo plona virvele ir ikisi i vamzdzio gala, kitame gale su dulkiu siurbliu trauki ora is vamzdzio, kaip imanoma sandariau, gumuliukas atleks pats, o prie plonos virves pririsus storesnes, arba su ta pacia, jei pakankamai tvirta - nebus problemu istraukti ir pati kabeli.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geriau deti varini laida jis labiau pralaidus elektrai ir plonesnis nei aliuminis,sovietu laikai kaip ir baiges :) namui uztenka 16kvadratu variniolaido.

      Panaikinti
  7. Pas mus ir panašiu principu buvo vedžiojami laidai - kabeliai, apsaugine juosta taip pat pasirūpinome.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveiki, gal statysite ir terasą. Labai laukčiau jūsų įrašo apie tai.
    Ir galbūt teko susidurti su šia įmone
    http://www.lakede.lt/terasos-irengimas/ kokie atsiliepimai? :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Įdomu kai samdaisi profesionalią įmonę kokios yra elektros darbu kainos ar labai kandžiojasi ar ne. Dabar man jau toks namo statybos etapas kai reikia elektros įvado. Pastebėjau, kad dabar labai populiarūs tampa išmanieji namai. Gal kas jau iš jūsų susigundėte ir pasidarėte tokį namą. Įdomūs visi atsiliepimai.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Man taip pat įdomu, kiek gali kainuoti toks įvadas...

    AtsakytiPanaikinti