2013 m. birželio 5 d., trečiadienis

Stogas 4 - Šiltinimas

Tęsiami stogo darbai.
Pabaigtos gegnės:
 


 
Po gegnių sudėjimo ir tvirtinimo buvo sudelėliotas putų polistirolas tarp gegnių ir tarpai užsandarinti montažinėmis putomis:







Putoms sukietejus dar nupjaustomi kauburiai.
Vaikscioti patogiau be batu, todel jie atskirti su šeiminko :)
 
Bendri šio darbo atlikimo pastebėjimai:
Svarbu tarp gegnių palikti tinkamus tarpus, kad butu galima užpūsti putas, nes jei tarpo nelieka - tai padaryti labai sunku, o jei nera sandarinimo putų, tai gali nebuti ir sandarumo. Todėl reikia daryti 2-3 centimetrais tarpgegnį daryti platesnį nei polistirolo lapų plotis.
Tikrai pasiteisino sprendimas pirkti 4 m ilgio polistirolo lapus. Tik dar vienas niuansas nes tokio dydzio lapai buna issikreivoje, tai siek tiek reikia juos priderinti prie gegnių.
Kitam kartui gal dar pasvarstyciau 24 cm storio polistirolo dėjimą, nes gegnės nebuvo tiksliai išpjautos, tai polistirolas išlindo į apačią.
 
Stogo šiltinimui dar reikės užpūsti tarpus iš apačios montažinėmis putomis, tik dar reikes sugalvoti kaip, nes pistoletu ne visada galima tai padaryti. Tikriausiai reikes pūsti per šlangutę su antgaliu.
 
Beje iš apačios dar bus dedamas polistirolo sluoksnis ir aliuminio folija, tik dar nenusprendžiau ar ji bus ant PIR ar ant plėvelės (hidroizoliacinės).

31 komentaras:

  1. Ar neužkniso pjaustyti polistirolo? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nei kiek :), Nes pjaustymas vyko su ikaitinta nichromo viela. Jokiu smulkiu polistirolo granuliu, veiksmas greitas, tiesa siek tiek smirda, taciau taciau rezultatas puikus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kur galima isigyti sita aparata - pakaitinama viela ?

      Panaikinti
    2. As dariausi pats, nieko sudetingo. O kaip daryti, interneto platybese info gausybe. Nichromo viela ir elektros itampa i jos galus. As naudojau 12V. Vielos ilgis ~60 cm.

      Panaikinti
  3. Kažkas yra sakęs, kad montažinės putos netinka šiltinimui. Nes jos šilumą ir šaltį gerai praleidžia. Tokiems geriau naudoti klijus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tai tada ar nekyla klausimas kodel jas naudoja langu, duru sandarinimui.
    Montaziniu putu silumos laidumas yra netgi prastesnis nei polistirolo (kuo mazesnis laidumas, tuo geriau), taciau jas svarbu apsaugoti nuo saules UV spinduliu ir dregmes.
    Pas mane nuo UV spinduliu saugos stogo danga ir difuzine plevele, o nuo dregmes difuzine plevele ir is apacios hidroizoliacine plevele.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pirmiausia apsildinti o tik paskui deti stoga tikrai protingas eiliskumas, bet polistirolas ir medines gegnes mano manymu tikrai nesuderinamas dalykas, as deciau vata. Nebent labai pasistengsi ir padarysi labai gera sandaruma kad garai nepatektu is vidaus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano supratimu vatai garai dar labiau kenksmingi nei polistirolui, todel labai geros garo izoliacijos reikia visais atvejais.

      Panaikinti
    2. Esant blogai izoliacijai polistirolo atvedu supus gegnes (nes polistirolas nera laidus garams)vatos atveju vata prasas savo izoliacines savybes, taciau gegnes isliks sveikos.

      Panaikinti
    3. Polistirolo vandens garų laidumo koeficientas yra nuo 0,018 Mg/(Pa·h·m) arba garų varža 20, medienos taip pat 20, todėl negalima sakyt kad eps nekviepuojantis, jis tiekpat nekviepuojantis kaip ir medis..

      Panaikinti
    4. Polistirolas yra laidus garams labai panasiai kaip ir polistirolas.
      Polistirolo laidumas: http://www.kaunosilas.lt/polistireninis-putplastis/savybes/laidumas-vandens-garams/

      http://www.engineeringtoolbox.com/vapour-resistance-d_1807.html

      Panaikinti
  6. Kokią difuzinę plėvelę stogui naudosi? renkamės ir niekaip neišsirenkame, renkamės tarp Dachowa3 lipniu kraštu ir Klober.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Difuzine Monier Divorol PRO. Sujungimui naudojama juosta Divotape.
      Tai nera pati geriausian plevele, taciau pacios geriausios ir nereikia. Kiek man pavyko issiaiskinti, tai kuo plevele storesne, o tuo paciu ir brangesne, tai jos yra naudojamos, kai stogo temperatura gali buti pakankamai didele ~70-80 laipsniu, o jei tokios rizikos nera, tai pakanka ir tokios, kurios pagrindine uzduotis nepraleisti vandens i stogo konstrukcija, ir isgarinti dregme, jei tokios bus is siltinimo sumustinio.

      Panaikinti
  7. Atsakymai
    1. Dėjau 25 cm. ir dar is apacios siltinsiu 15 cm ir dar greiciausiai kad bus PIR su folija - garu ir hidroizoliacijai.

      Panaikinti
  8. Idomu kokia kaina visam stogui gavosi? Kiek m2?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na dabar kaina be darbu, nes daremes patys yra, 18 tukst., plotas ~170 kv m. Dar reikes is apacios EPS ir PIR.
      Zinau, kad siltinant su vata butu galima sutaupyti, bet sis variantas man netiko.

      Panaikinti
  9. Atsakymai
    1. Taip naudojau EPS 70. Pradžioje buvau planavęs eps 50, bet kaina skyresi tik 10lt/kub.m. O silumines savybes Eps 70 yra geresnes, be to su juo ir dirbti lengviau, nes ne toks trapus.

      Panaikinti
  10. O dėjot iš viršau ar apačios?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dejau EPS ir pučiau putą iš viršaus. Dar laukia putos putimas iš apačios, nes 25 cm gylio plyšį rekomenduojama užpildyti putomis per kelis kartus.
      Kaip ir rašiau - iš viršaus EPS montuoti tikrai patogiau nei ji reikėtų kišti iš apačios. Užkali kelis skersinius iš apačios, susidedi lapus, juos pritaikai užputi putomis ir viskas.
      Garažo stogo šiltinimas užtruko 1 nepilna darbo diena su užputimu ir pritaikymu dirbant vienam. Manau, tai pakankamai greitai.

      Panaikinti
    2. Dėkui už atsakymą. Dar klausimas dėl gegnių - ar džiovinot gegnes džiovykloje? Kokio drėgnumo gegnės? Taip pat ar kalibravot gegnes?

      Panaikinti
    3. Gegnes buvo džiovintos ir impregnuotos mirkant. Nekalibruotos. Jei dabar reiketu ir planuociau pats viska daryti, gal ir prasyciau kalibruoti per gegniu auksti - butu paprasciau, o jei samdant - kalibravimas nebutinas, nes kainuos papildomai, o meistrai uz darba maziau nepaprasys.

      Panaikinti
  11. pusti putas tarp gegniu ir polistirolo - idomi mintis, bet visiskai niekine. Uztenka pasiziureti i kaimo, o kai kur ir miesto medines trobas, kur tarpai tarp lentu/rastu apipurksti putomis, ir suprasite kodel. Medis, koks sausas bebutu, juda, o tiek polistirolas, tiek putos, yra kietos ir netamprios , todel anskciau ar veliau ten atsiras plysiai. Matyt, antras polistirolo planuojamas sluoksnis tai turetu kompensuoti

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na sioje vietoje nesutinku. Pabandykite paspausti polistirola, ar jis tikrai toks jau tvirtas ir nelankstus? O bandedete didesni sudžiuvusių putu kiekį paspaudinėti - jis taip pat nėra kietas. O dėl kaimuose ar kitur lauke matomų putų - juk ant pakuotės parašyta :), kad putos neatsparios UV spinduliams, tai kito rezultato ir būti negali.

      Panaikinti
  12. Ar galvojat daryt palepe, deti markizes? Ar isvis n ieko negalvojat? Mane dabar labai vilioja domuslumina siulomas pasiulymas del markiziu, bet galbut geriau daryti palepe? Gal yra nuomoniu situo klausimu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikriausiai eina kalba apie pastogę :), o ne palėpę. O pastogė yra naudinga saulės kontrolei. šiam reikalui aš naudosiu išorines žaliuzes, nors ir markizės naudojimas virš terasos buvo svarstytas ir dar kol kas neatmestas.

      Panaikinti
  13. jo lietuviai pamišę dėl polistirolo ir putų.aš skaitau yra vienas iš blogiausių pasirinkimų gyv. namą šiltinti polistiroliu ir sandarinimo putomis. bet lietuviams proto neįkrėsi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dekoju už nuomonę, tačiau, kad pakeistumei kitų nuomonę, dar reikia ir argumentų, kodėl tai yra blogai, nes kitaip tai ir liks tik tavo nuomonė ir kiti į ją nekreips dėmesio.

      Panaikinti
  14. Atsakymai
    1. Meistre, tu, meistre. Nėra stiklo vatos.

      Panaikinti